Tæppevask – vask af ægte tæpper

Tæpper er smukke kunstværker der tilføjer vitalitet til dit opholdsrum med deres farver og mønstre. Desuden kan de være ekstremt holdbare. Men med tæpper kommer der ofte pletter og støv, så det er vigtigt at vide, hvordan man vasker og vedligeholder dem. Hvis du vil bruge dit tæppe i længere tid, bør du passe godt på det. God pleje forlænger nemlig boligtekstilers levetid. Dette betyder ikke kun at støvsuge tæppet regelmæssigt. Det skal også vaskes.

Men hvordan vasker man tæpper, og hvad skal man være opmærksom på inden man vasker det?  Og spørgsmålet mange undrer sig over: kan man maskinvaske tæpper? Følg vores enkle tips til grundlæggende tæppepleje. Lær også, hvordan du plejer visse typer tæpper korrekt.

Kan dit tæppe maskinvaskes?

Hvis du allerede inden du køber tæppet ved, at du vil bruge minimal tid på at vedligeholde det, så kan du snildt gå efter maskinvaskbare tæpper når du går i tæppeforhandleren. Maskinvaskbare tæpper er tilgængelige hos næsten alle forhandlere.

For at gøre dit arbejde lettere, bør du være særlig opmærksom på materialet, når du køber et tæppe. Eksempelvis er syntetiske fibertæpper af polypropylen, polyakryl og polyester nemme at vedligeholde og smudsafvisende.

Tæpper lavet af bomuld eller syntetiske fibre – selv dem med en skridsikkergummisål – kan gå i vaskemaskinen. Små strikkede eller vævede tæpper kan ligeledes maskinvaskes. Men problemet er, at mange tæpper ofte kan være for store og omfangsrige til at blive vasket i en almindelig maskine på en normal cyklus. Det vil også tage tid at vente på, at tæppet tørrer.

Mange tæpper, inklusive strikkede, håndlavede og naturfibertæpper, er mærket ’kun pletrensning’. Dette mærke betyder, at tæpper let beskadiges i en normal vaskecyklus, så de bør håndvaskes og kun det plettede område behandles.

Hvis dit tæppe er lille og let, anbefaler vi at vaske det i vaskemaskinen. Vær dog opmærksom på, at det ikke er ensbetydende med, at alle små og lette tæpper kan maskinvaskes. Før du vasker dit tæppe, bør du læse rengøringsvejledningen på bagsiden og nøje følge producentens anvisninger.

I mellemtiden bør ægte tæpper og persiske tæpper af høj kvalitet eller andre værdifulde genstande altid rengøres professionelt for at undgå skader.

Hvis tæppet kan vaskes i vaskemaskinen, er der to vigtige spørgsmål, du skal stille: I hvilket program vaskes tæppet og ved hvilken temperatur? Ud over den temperatur og det vaskeprogram, der er angivet i producentens anvisninger, bør du bestemt tjekke det rengøringsmiddel, du overvejer at bruge. Hvis disse informationer ikke er oplyst, er det bedst at konsultere en professionel tæpperenser. Dette hjælperdig med at undgå ubehagelige overraskelser.

Sådan vasker du et tæppe

Når du har læst instruktionerne på dit tæppe og fundet ud af, om det kan maskinvaskes eller ej, vil det være nok at følge nedenstående trin.

Tjek om tæppet passer i vaskemaskinens tromle

Vær forsigtig, mens du gør dette. Ved at skubbe for hårdt kan du beskadige tæppet eller vaskemaskinen.

Find et passende sted at tørre dit tæppe

Afhængigt af dets størrelse og materiale kan dit tæppe blive meget tungt og omfangsrigt, når det er vådt. Det er derfor vigtigt at planlægge og bestemme et sted, hvor tæppet efterfølgende kan tørre. Vi anbefaler, at du ikke lægger dit tæppe i tørretumbleren efter vask. Læg det i stedet udenfor, hvor det kan hænges op og tørre langsomt. Jævn fordeling af fugt i tæppet er vigtig, da det er den eneste måde for tæppets fibre at bevare deres oprindelige, ensartede form.

Støvsug tæppet med en støvsuger

Inden du smider dit tæppe i maskinen, er det nyttigt at komme af med snavs og støv der eventuelt har ophobet sig på det. Dermed bliver tæppet bedre renset i vaskemaskinen. Derudover vil du forhindre skader på din maskine. Støvsug begge sider af tæppet. Brug dog ikke en meget høj sugehastighed og undgå at feje tæppets totter.

Vask tæppet alene

Det er meget vigtigt at holde dit tæppe adskilt fra andre tekstiler under tæppevask. Dermed forhindrer du fremmede fibre i at klæbe sig til tæppets fibre og holder teksturen den samme. Har du to eller flere ens tæpper, kan de sagtens vaskes sammen. Du sparer tid og vand ved at vaske dem på én gang.

Hvilket program og hvilken temperatur man skal vælge

Vælg den anbefalede temperatur sammen med et vaskeprogram i henhold til producentens anvisninger. Tæpper bør generelt vaskes på den skånsomme cyklus og ved en kølig temperaturindstilling på 30 grader. Vælg et vaskemiddel, der ikke indeholder skrappe kemikalier og skader dit tæppe.

Nu hvor du ved, hvordan du vasker tæpper, handler det bare om at vælge den rette metode der passer til dit tæppe. Overvej altid materialet på dit tæppe, samt producentens relevante plejeanvisninger.

Husk at rengøring af tæpper derhjemme aldrig kan erstatte rengøring udført af en professionel. Derfor skal du under alle omstændigheder, såfremt du ønsker at bruge dit tæppe i længere tid, få det professionelt renset med jævne mellemrum. Kun på den måde kan skidt og snavs fjernes effektivt og frem for alt uden risiko.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *