Rens af persiske tæpper

Ingen bryder sig om et beskidt tæppe. Forestil dig at investere i et tæppe for at se, at det falder fra hinanden ved daglig brug. Et tæppe kan tilføje et værelse karakter og komfort, men dette kan naturligvis kun ske, hvis det er rent.

Takket være teksturdesignet er truslen for (relativt) ophobning af snavs meget mere dominerende i persiske tæpper. At kende til den rigtige tæppepleje kan derfor give mange fordele.

I denne artikel kan du finde generelle tips til vedligeholdelse og rengøring af håndvævede persiske tæpper.

Hvis du ejer et persisk tæppe eller overvejer at investere i et, vil du hellere sikre dig at være godt klædt på med hensyn til, hvordan du vedligeholder denne type tæpper. Rengøring af persiske tæpper kan forlænge tæppets levetid og dermed give mere værdi for din investering.

Vi har derfor sammensat en guide der kan hjælpe dig på vejs.

Hvordan skal et persisk tæppe rengøres?

Inden du vasker gulvtæppet, er der nogle punkter, som bør overvejes i det plejearbejde, der skal udføres i hjemmet.

Mens tæppet renses, bør du undgå at piske det fra frynserne. Det er også vigtigt, at du ikke hænger tæppet op og slår støvet ud af det. Rengøring med en støvsuger er en god mulighed.

Brug af kemiske materialer såsom blegemiddel og rengøringsmidler bør undgås. Tæppet kan rengøres med naturlige sæber. Da de er klassificeret efter garntyper og tykkelse, varierer deres rengøring også i overensstemmelse med det. 

Hvor ofte skal et persisk tæppe rengøres?

Det er en underdrivelse at beskrive rengøringsfrekvensen som en ’vigtig foranstaltning’. En for lav frekvens vil forårsage en ophobning af snavs, mens en for høj frekvens kan erodere fibrene.

Der er brug for at finde en mellemvej, men det er ikke den eneste faktor, du skal tage højde for. Håndvævede tæpper er dygtige til at opbevare snavs og jord. Det er derfor en god idé at holde dig på en mellemfrekvens, når du gør rent.

Det gennemsnitlige persiske tæppe der pynter dit hjem, kræver en mindre omgang rengøring (støvsugning) mindst en gang hver anden uge.

Dette kan dog ændre sig i tilfælde af, at der er tale om et tæppe der ikke bliver udsat for regelmæssig fodtrafik og er placeret i et mørkt, lukket rum.

I sådanne tilfælde behøver du ikke at rense det i flere måneder (forudsat at møl holder sig væk fra tæppet).

På den anden side, hvis du har småbørn og kæledyr, vil du måske øge dit rengøringsspil. Tæppeplacering spiller en vigtig rolle i rengøringsfrekvensen.

Professionel hjælp

Vi anbefaler kraftigt, at du får professionel støtte, når du vasker persiske tæpper. Som tidligere nævnt er persiske tæpper sarte og dyre tæpper.

Persiske tæpper kommer også i flere varianter som blandt andet kan opdeles i maskinvaskbare og håndvaskbare tæpper. Især gamle tæpper bør vaskes i hånden ved hjælp af bløde børster. Maskinvaskbare persiske tæpper er typisk tæpper, der er af nyere tid.

Vi vil dog til enhver tid råde tæppeejere til at få deres tæppe efterset af professionelle tæpperensere mindst én gang om året (ideelt set to gange).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *