Sådan fjerner du fedtpletter

Fedtpletter er ikke så slemme, som du måske tror. Det handler i bund og grund om at gå til dem med de rette værktøjer. Så smørret, der dryppede fra toasten og landede på sofabetrækket, kommer af, hvis du handler hurtigt og bruger den rigtige tilgang. Det vigtigste at huske er, at undgå brugen af koldt vand og tørretumler, da dette kan sætte pletten.

Det skal du bruge

  • Salt, natron, eller majsstivelse
  • En sløv kniv eller blid børste
  • Køkkenrulle eller en ren, hvid klud
  • Farveløst opvaskemiddel og eventuelt vaskemiddel egnet til forvask
  • Varmt vand

Første behandling

Drys pletten med salt, natron, eller majsstivelse. Sørg for, at pletten er helt dækket. Lad det stå i 30 minutter, så det kan absorbere fedtet fra genstanden. Børst eller skrab det derefter væk med noget skånsomt, såsom en blid børste eller sløv kniv. Du kan eventuelt bruge en støvsuger til at suge det op. For hårde pletter, kan du bruge en gammel tandbørste for et bedre resultat. Gentag denne proces indtil så meget fedt som muligt er absorberet.

Forbehandl det

Gnid forsigtigt farveløst opvaskemiddel ind i pletten og lad genstanden stå i et par minutter. Læg det derefter i blød i varmt vand i 30 minutter. Undgå at bruge farvet vaskemiddel da dette kan efterlade en plet på genstanden. Hvis du alligevel vælger at bruge farvet vaskemiddel, kan du dog sørge for at fortynde det. Dette vil mindske sandsynligheden for misfarvning. 

Skyl af

Vend genstanden om og lad varmt vand løbe gennem bagsiden af pletten, indtil den er grundigt skyllet. Hvis pletten er væk og det er en vaskbar genstand (såsom et sofa- eller pudebetræk), skal du nu blot vaske det som normalt.

Lav en natron-pasta  

Hvis pletten stadig er synlig og ikke er kommet helt af, kan du lave en natron-blanding og påføre på området. Du skal blot blande en del vand til tre dele natron. Påfør det på genstanden og lad det tørre. Børst det derefter af.

Forbehandl det igen

Dup pletten i noget vaskemiddel, der er egnet til forvask, og lad det stå i 10 minutter. For virkelig genstridige pletter kan du udskifte halvdelen af vaskemidlet med natron.

En tur i vaskemaskinen

Har du at gøre med et sofa-/pudebetræk, tæppe eller en anden genstand, der kan tåle en tur i vaskemaskinen, skal du nu komme det i maskinen og vaske med varmt vand. Hvis genstanden ikke kan tåle at komme i vaskemaskinen, skal du ’vaske’ genstanden manuelt. Det gør du ved enten at lade rent vand skylle igennem pletten eller ved at duppe en klud eller et stykke køkkenrulle i noget rent vand, og derefter på pletten. Fortsæt indtil der ikke er mere vaskemiddel på genstanden. 

Lad det lufttørre

Lad genstanden lufttørre og undgå tørretumbleren, da den ekstreme varme temperatur fra tørretumbleren kan få fedtpletten til at sætte sig i genstanden, i stedet for at fjerne den.

Overvej professionel hjælp til genstridige fedtpletter

Denne vejledning burde hjælpe dig med at fjerne fedtpletter på diverse genstande. Hvis fedtpletten stadig er synlig, skal du fortsætte med at gentage de ovenstående trin indtil pletten er helt væk.

Nogle fedtpletter er dog stædige og kan blive siddende på trods af, at du har været igennem den ovenstående proces et par gange. I sådan et tilfælde kan du overveje ChemDry-rengøring og bl.a. drage nytte af vores professionelle pletfjerner og dybderengøringstjenester.

Du er mere end velkommen til at kontakte os70707869. Ingen spørgsmål er for store eller små.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *