Sådan fjerner du oliepletter

Oliepletter kan være svære at fjerne og det er derfor vigtigt at håndtere pletterne på korrekt vis. Her er en trin-for-trin vejledning til at slippe af med uønskede oliepletter, og alle de redskaber du har brug for, har du muligvis allerede i dit køkkenskab.

Trin 1: Fjern den overskydende olie

Behandl pletten omgående ved at fjerne eventuelle olieagtige faste stoffer fra fibrene med en sløv kniv. Er olien i væskeform kan du duppe et stykke køkkenrulle på plette og lade det absorbere den overskydende olie. Undgå at glide i pletten eller at prøve at skrubbe den af, da det blot vil skubbe olien dybere ind i stoffets fibre og gøre pletten større.

Trin 2: Lad natron eller majsstivelse absorbere resten

Drys pletten med natron eller majsstivelse, der kan absorbere olien. Brug en blød børste til at arbejde pulveret ind i tæppet eller polstringen. Begge produkter er fremragende til at absorbere olier, og det er uskadeligt for de fleste polstringer.

Lad det absorberende pulver sidde på pletten i mindst 30 minutter (og gerne i en time eller to), og brug derefter en støvsuger til at fjerne pulveret. Du kan også bruge en sløv kniv til at løfte pulveret op fra genstanden, vær blot opmærksom på ikke at skrubbe og tvære pulveret ud over plettens grænser. 

Trin 3: Rengør med en sæbeopløsning

Oliepletter der har lagt på tæppet eller sofaen i lang tid, kan efterlade flere rester og misfarvninger, som ikke er til at fjerne blot ved brug af køkkenrulle og natron.

For at fjerne indtørrede oliepletter mere effektivt skal du bruge opvaskemiddel og varmt vand. Men selvom opvaskemiddel er mildt nok til de fleste typer polstring, er det alligevel en god idé, at du først tester det på et mindre synlig spot på sofaen. Så undgår du en eventuel farvefalmning eller plet forårsaget af opvaskemidlet.

Et andet tip er at bruge farveneutralopvaskemiddel. Bland varmt vand med et par dråber opvaskemiddel indtil det danner skum. Dyp en svamp i skummet og dup derefter svampet på oliepletten. Arbejd dig udefra mod midten og vær opmærksom på ikke at overmætte sofaen.

Trin 4: Skyl med rigeligt vand

Sørg for at skylle området med en klud dyppet i almineligt, rent vand for at fjerne resterne fra opvaskemidlet. Gentag de fire trin indtil pletten ikke længere er synlig. Alt afhængig af hvor stædig pletten er, kan det godt være, at du skal igennem de tre rengøringstrin et par gange, før pletten er helt væk. 

Oliepletter kan fjernes

Olie- og fedtrester er ikke nødvendigvis de mest udfordrende pletter at fjerne.

De ovenstående tre trin er ofte tilstrækkelige til at slippe helt af med de uønskede pletter. En god tommelfingerregel er dog at afprøve opvaskemiddelsopløsningen på et lille område på sofaen før du bruger den på selve pletten. Tørrede oliepletter kan være en tand mere besværlige at bekæmpe, og det kan endda være, at du skal konsultere en professionel. I det tilfælde kan ChemDry være behjælpelig.

Du er mere end velkommen til at kontakte os70707869. Ingen spørgsmål er for store eller små.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *